ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτακτική η Αποσυμφόρηση στις Ελληνικές φυλακές



Τρείς πρόσφατοι θάνατοι στις φυλακές της χώρας το προηγούμενο διάστημα σήμαναν κόκκινο συναγερμό στους κρατούμενους και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέχρι να διαπιστωθεί ότι τα αίτια θανάτου και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν κορονοϊός.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζουν με την αγωνία ενός πιθανού κρούσματος στις φυλακές ενώ ήδη έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όποια ύποπτα περιστατικά έχουν προκύψει από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.
Γιατροί στις φυλακές δεν υπάρχουν παρά μόνο με βάρδιες το πρωί και αυτό όχι σε όλες τα καταστήματα της. Οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που έχουν επιφορτιστεί με τη διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων και επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους γιατρούς για να καταλήξουν πως θα αντιμετωπίσουν το κάθε ύποπτο κρούσμα.
Τα επισκεπτήρια σταμάτησαν από την πρώτη στιγμή και σταδιακά οι φυλακές μπήκαν σε καθεστώς lockdown όμως αυτό δεν έφερε εφησυχασμό στους κρατούμενους οι οποίοι συγχρωτίζονται στον αυλισμό τους. Άλλωστε για τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας οι φυλακές χαρακτηρίζονται περίπτωση «κλειστού πληθυσμού» καθώς οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με ταχύτητα και ίσως και με σφοδρότητα.
«Η ζωή των κρατούμενων και η  δίκη μας  βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο εξαιτίας της υπερπληθυσμού και του συγχρωτισμού σε μικρούς χώρους, της έλλειψης προληπτικών μέτρων και της διατήρησης των απαραίτητων προτύπων και συνθηκών υγιεινής. Επίσης μεγάλο ποσοστό των κρατούμενων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λόγω προβλημάτων υγείας ή της προχωρημένης ηλικίας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ Σπύρος Καρακίτσιος.
Στην χώρα μας σήμερα υπάρχουν 11.313 κρατούμενοι, την στιγμή που η συνολική́ χωρητικότητα δεν ξεπερνά́ τις 10.055 θέσεις κράτησης. Συγκεκριμένα κατά μέσο όρο οι φυλακές είναι υπερπλήρεις κατά 120%.
Τα πρωτεία του υπερπληθυσμού ανήκουν στο κατάστημα κράτησης Αυλώνα με τους κρατούμενους να είναι περισσότεροι από τον κανονικό αριθμό των φιλοξενούμενων κατά  260%. Οι φυλακές Τρικάλων αγγίζουν σε πληρότητα το 252% οι φυλακές  Ιωαννίνων το  200%, οι φυλακές Τρίπολης το 252% και το κατάστημα κράτησης Λάρισας 130%.

ΟΣΥΕ: Αποσυμφόρηση τώρα ανεξάρτητα από τον κορονοϊο
Τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς όπως λένε ο υπερπληθυσμός ουσιαστικά́ καθιστά ανεφάρμοστη οποιαδήποτε παρέμβαση για την απομόνωση των κρουσμάτων ή τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Χρειάζεται ο αριθμός των κρατουμένων να κατέβει στις 10.000 και να μπορέσει το κάθε κατάστημα κράτησης να λειτουργήσει σε φυσιολογικές συνθήκες» αναφέρει ο κ Καρακίτσιος και υπογραμμίζει ότι η αποσυμφόρηση είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από την πανδημία του κορονοϊου.
Στα τέλη Μαρτίου είχε σχεδιαστεί να εκδοθεί απόφαση για αποφυλάκιση καταδικασμένων σε ελαφριές ποινές και με άμεσες διαδικασίες κάτι που αν και συζητήθηκε δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Η
«Διαπιστώνουμε ότι η διαρροή στον Τύπο των πιθανών προθέσεων της Κυβέρνησης για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τα τέλη Μαρτίου σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών καλλιέργησε ελπίδες στους κρατουμένους και το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αναταραχή στα σωφρονιστικά καταστήματα» αναφέρει η Ένωση Ποινικολόγων.
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μεροκάματα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί με τους κρατούμενους να περιμένουν νεότερα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι η διακοπή λειτουργίας των μαγειρείων, με συνέπεια να τρέφονται από κέτερινγκ.

Καμπανάκι από διεθνείς οργανισμούς
Η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πρόσφατη έκθεσή της για την κατάσταση των ελληνικών φυλακών υπογράμμισε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, της έλλειψης προσωπικού και των ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών.
Ο διεθνής οργανισμός Equal Society εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία ζητάει από την ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρώn

Το παράδειγμα της Κύπρου
Η Κύπρος μόλις πρόσφατα ενόψει της απειλής του κορωνοιού, προχώρησε σε 114 αποφυλακίσεις από σύνολο 800 κρατουμένων, δηλαδή αποφυλάκισε το 1/8 των κρατουμένων. Εξαιρέθηκαν καταδικασθέντες για αδικήματα φόνου, ανθρωποκτονίας, απόπειρα φόνου, σεξουαλικά αδικήματα κατά ενηλίκων και ανηλίκων, βιασμός, παιδεραστία, παιδική πορνογραφία (Πηγή: Τμήμα Φυλακών Κύπρου).
                           
                                                                  
                                                                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια